dinsdag 27 oktober 2009

Crisis drukt geen zwaar stempel op werkgelegenheid accountancymarkt

De overspannen arbeidsmarkt hoort – althans voorlopig - duidelijk tot het verleden. Zowel in de accountancy als in de verzekeringswereld is in de breedte geen sprake meer van een structureel tekort aan personeel. Voor beide sectoren betekent dit echter niet dat alle vacatures zijn opgevuld. De vraag spitst zich toe op de hoger opgeleiden.

Het ligt voor de hand om aan te nemen dat de economische crisis een zwaar stempel drukt op de werkgelegenheid. Een rondgang langs de verschillende beroepsgroepen maakt duidelijk dat dit slechts zeer ten dele het geval is. Hooguit kan gezegd worden dat de crisis de bewegingen die al jaren eerder ingezet zijn, versnelt. Beroepskoepels wijzen in dat verband op de elkaar opvolgende reorganisaties bij met name de grotere bedrijven, het afstoten van niet-kerntaken, het beter inzetten van technologische mogelijkheden en het efficiënter op elkaar afstemmen van de verschillende functies. Zowel bij accountants, als bij financiële dienstverleners en verzekeraars heeft dat alles geleid tot een vermindering van het aantal arbeidsplaatsen in de uitvoerende sfeer. Daar tegenover staat, dat de vraag naar medewerkers op HBO-niveau niet is afgenomen.

Belang toezicht en controle neemt toe
‘Het aantal vacatures is het laatste jaar in zijn totaliteit afgenomen. Maar daaruit mag niet de consequentie getrokken worden dat het aantal banen bij accountantskantoren is afgenomen. Het geeft aan dat de ongezonde druk op de arbeidsmarkt nu is verdwenen’, aldus het NIVRA. Ook heeft de beroepsvereniging geen signalen opgevangen dat sprake is van een wegsnijden van arbeidsplaatsen. ‘Bij de indirecte afdelingen is wel sprake van een zekere indikking, maar dat geldt niet voor het aantal accountants.’

Een recent onderzoek van Yacht Group Nederland bevestigt dit beeld. Het detacheringsbedrijf constateerde in de eerste helft van dit jaar een krimp van 48% in print- en online vacatures voor financials. De vraag naar auditors nam ook af, maar aanzienlijk minder, namelijk met 5%, terwijl de behoefte aan finance managers gezien het aantal gepubliceerde vacatures afnam met ‘slechts’ 20%. Overigens zal het aantal banen minder gedaald zijn dan de hoeveelheid vacatures: de al dan niet digitale netwerken nemen in belang toe en er worden ook kandidaten langs die weg aangetrokken. De meest gevraagde functie is de business controller, op de voet gevolgd door de financial controller. ‘Kostenbeheersing, werkkapitaal- en risicomanagement blijven voor de tweede helft van 2009 en 2010 actuele thema’s. Aangevuld met de budgettering- en jaarrekeningencyclus, aan het einde en het begin van het jaar, hoeven financials zich nog weinig zorgen te maken over hun marktkansen’, noteert Yacht.

Daar komt bij, dat de roep om meer regulering en toezicht steeds luider klinkt. Het belang van intern en extern toezicht zal daardoor alleen maar toenemen. Op die manier speelt de crisis de accountantsqua werkgelegenheidsmogelijkheden eerder in de kaart, dan dat die als een bedreiging voor de beroepsgroep gezien moet worden.

http://www.accountancynieuws.nl/actueel/accountancymarkt/crisis-drukt-geen-zwaar-stempel-op-werkgelegenheid.86727.lynkx

Bron: Accountancynieuws.nl / 27 oktober 2009

Geen opmerkingen:

Een reactie posten