vrijdag 17 juli 2009

Hoogervorst geeft accountants schrobbering

Voorzitter Hans Hoogervorst van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt dat accountants al vóór de kredietcrisis hadden moeten waarschuwen over de risico's die banken namen.

Dat meldt Het Financieele Dagblad vrijdag 17 juli.

Accountants zijn voor en tijdens de kredietcrisis niet kritisch genoeg geweest voor de banken en verzekeraars die ze controleerden. Ook moeten ze vaker aan de bel trekken bij toezichthouder de Nederlandsche Bank (DNB), als ze zich zorgen maken over een financiële instelling.

Dat zei Hoogervorst van de AFM, de andere toezichthouder voor de financiële sector, gisteren tijdens een lezing in Amsterdam.

Teveel details, te weinig hoofdzaken
"Accountants hadden meer kunnen zien als ze zich meer hadden geconcentreerd op het grote plaatje en minder op technische details", aldus Hoogervorst.

Hij zei te beseffen dat accountants hun zorgen over een bank niet in het openbaar kunnen uiten, omdat ze dan een 'run op de bank' uitlokken. Vertrouwelijke meldingen bij de toezichthouder vindt hij echter wenselijk. De wet staat dat toe.

'Obligaat'
De officiële organisatie van accountants, het Nivra, wijst Hoogervorsts kritiek van de hand. "Achteraf kan iedereen zeggen dat ook accountants iets hadden moeten zien dat duidde op een systeemcrisis", zegt interim-directeur Berry Wammes. Hij noemt het een 'obligate' opmerking.

Wel steunt de Nivra-directeur de oproep om vaker te overleggen met toezichthouders. 'In het tripartiete overleg tussen banken, toezichthouders en accountants hebben we in juni al vastgesteld dat we elkaar vaker moeten informeren. Ook moeten we elkaar betere informatie geven die meer zicht biedt op het hele systeem', aldus Wammes.

Ramp
Volgens AFM-topman Hoogervorst was al voor de crisis te zien dat de sector op een ramp afstevende. "Banken konden 25 tot 30 keer hun echte eigen vermogen uitlenen. Waar waren we mee bezig? Zag dan niemand dat een waardedaling van de activa van banken met 2 à 3% volstond om het hele vermogen weg te vagen?"

Hoogervorst noemt geen namen van banken waar accountants beter hadden moeten opletten. In Nederland is Fortis (accountant: KPMG) vrijwel ten onder gegaan en moest ING (Ernst & Young) tot twee keer toe staatssteun aanvragen.

Accountants niet eens
Ernst & Young-voorzitter Pieter Jongstra is het niet eens met de kritiek. "Hoogervorst had gewild dat we vaker een goedkeurende verklaring zouden weigeren. Maar dat kan niet zomaar. De verklaring is aan vaktechnische regels gebonden. Wij hebben wel gesprekken met de toezichthouder. Per bank die wij controleren hebben we minimaal eens per jaar overleg met DNB. En onze gesprekken achter de schermen hebben er wel toe geleid dat financiële instellingen meer rapporteren over bijvoorbeeld de waardering van activa of de toekomstgerichte informatie."

Jongstra steunt wel de oproep van Hoogervorst voor meer overleg met toezichthouders.

Meer overleg nodig
Ook hoogleraar accountantscontrole Philip Wallage (partner bij KPMG) staat achter het idee dat accountants en toezichthouders vaker overleggen. "We hebben allemaal belang bij een vroegtijdig inzicht in systeemrisico's."

Hoogervorst stak de sector tegelijk een hart onder de riem. Veel bedrijven dwingen hun accountants op dit moment tot lagere nota's. "Misschien is er ruimte voor lagere tarieven maar dit mag niet ten koste gaan van de kwaliteit. Controles brengen in de recessie meer werk met zich mee en zullen weinig ruimte laten voor lagere accountantskosten."

Bron: het FINANCIEELE DAGBLAD, Cor de Horde en Jan Fred van Wijnen
Voor meer (vacature)nieuws accountancy zie www.klop-partners.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten