donderdag 14 mei 2009

Accountant als rating-analist is controversiële ontwikkeling

Gebaseerd op: Accountant, De (mei 2009)

Als reactie op het Basel II akkoord, dat banken verplicht om elke klant te beoordelen op diens kredietwaardigheid, starten zowel NIVRA-Nyenrode als SRA een opleiding tot rating adviseurs voor accountants. Of deze nieuwe ontwikkeling wenselijk is, daarover verschillen de meningen.
Sommigen vinden het logisch dat een mkb-bedrijf geholpen wordt door de accountant wanneer de onderneming voor een kredietbeoordeling naar de bank moet. De accountant kent de ondernemer en diens business immers al. Anderzijds bestaat de kans dat het afbreukrisico van de accountant groter wordt. De accountant moet immers een product leveren dat gebaseerd is op een bepaalde zekerheid, namelijk zijn oordeel over het toekomstperspectief en de kredietwaardigheid van de onderneming. Een 100% garantie bestaat echter niet. Accountants moeten dan ook oppassen dat ze geen schijnzekerheden gaan verkopen. De accountant die als rating-analist wil optreden moet bescheiden zijn over wat hij of zij op dit terrein kan toevoegen en ervoor waken dat er niet een grote verwachtingskloof ontstaat tussen de opdrachtgever en de accountant. Een ander punt van kritiek is dat accountantbureaus niet over de competenties beschikken om in de toekomst te kijken. En dat is precies wat de rating-analist doet.



Accountancy vacatures met perspectief.
Heeft u genoeg van de files?
Wilt u meer tijd voor de kinderen?
Wilt u dichter bij huis gaan werken?
Wilt u een prettige werkomgeving?
Wilt u meer uitdaging in uw baan?
Wilt u meer perspectief in uw loopbaan?
Als u een van deze vragen met JA beantwoordt, wordt het tijd voor de stap naar een nieuwe werkomgeving.

Klop kent de accountantskantoren en vindt voor u de passende vacature.
Neem contact met ons op voor een oriënterend gesprek, wij hebben contacten met een groot aantal kantoren in heel Nederland en kunnen u een passende vacature bieden.
Onderneem dus actie!
www.klop-partners.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten