donderdag 14 mei 2009

Accountant maar zijdelings betrokken bij herstelplannen pensioenfondsen

Gebaseerd op: Accountant, De (mei 2009)

De accountant speelt geen grote rol bij de herstelplannen van pensioenfondsen. Het gaat slecht met de pensioensector. Niet alleen zijn hun beleggingen in waarde gedaald, bij veel pensioenfondsen is de dekkingsgraad onder het minimum gezakt. Ruim de helft van de 600 pensioenfondsen kampt bijvoorbeeld met een dekkingstekort.

Volgens de Pensioenwet moeten pensioenfondsen nu voor De Nederlandsche Bank herstelplannen maken waarin ze aangeven hoe ze hun dekkingsgraad significant kunnen verbeteren. Binnen zo`n plan beschikt een pensioenfonds over vier instrumenten: premieverhoging, verlaging van het risicoprofiel, afzien van indexatie en het korten op de pensioenaanspraken. De accountant heeft echter geen formele rol in het opstellen van een herstelplan, hooguit is hij betrokken als adviseur. Maar ook deze rol wordt steeds vaker ingevuld door de actuaris.

De accountant is wel op een afgeleide manier betrokken bij het herstelplan. Zo moet hij controleren of het jaarverslag voldoende informatie bevat over het plan. Ook is het zijn taak om te beoordelen of het herstelplan daadwerkelijk wordt opgevolgd. Laat onverlet dat het wenselijk is dat actuaris en accountant nauw samenwerken en dat ze hun bevindingen over het pensioenfonds met elkaar delen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten