vrijdag 19 juni 2009

Belastingparadijzen harder aanpakken!

Hardere aanpak belastingparadijzen

Nederland spoort andere geïndustrialiseerde landen aan tot verder gaande stappen in de strijd tegen belastingparadijzen. Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) wil dat op termijn alle landen bankgegevens van Nederlandse rekeninghouders automatisch aan de Belastingdienst doorgeven. De Belgische autoriteiten hebben dit al aan de staatssecretaris toegezegd.

De Jager liet dit woensdag weten tijdens een seminar in de Eerste Kamer over internationaal rechtvaardige belastingheffing. Dinsdag bepleit de staatssecretaris zijn aanpak in Berlijn waar de landen van de OESO vergaderen over meer intensieve fiscale gegevensuitwisseling. Om te zorgen dat recente toezeggingen van landen met een voorheen strikt bankgeheim - zoals Zwitserland en Oostenrijk - geen wassen neus blijken, wil De Jager een systeem van peer review. In een wisselend schema kijken de deelnemende landen dan in elkaars keuken en geven ze een oordeel over de oprechtheid van elkaars inspanningen.

In de senaat liet Martin Wenz, hoogleraar aan de universiteit van Vaduz (Liechtenstein) weten dat het vorstendom inzet op de overstap van een belastingparadijs naar een internationaal gewaardeerd financieel centrum. De ambassadeur van Luxemburg benadrukte op het symposium dat zijn land na een versoepeling van het bankgeheim, voldoet aan alle huidige eisen van de OESO op het gebied van fiscale gegevensuitwisseling. De staatssecretaris betoonde zich ingenomen met een vergaand belastingverdrag dat het groothertogdom nog geen maand geleden met hem heeft afgesloten. Maar hij streeft naar meer. “Uiteindelijk zullen we bereiken dat iedereen uit vrije wil zijn financiële bijdrage aan de samenleving levert. Niet meer en niet minder,” zo voorspelt De Jager.

foto: seminarvoorzitter, CDA-senator Peter Essers (foto persbureau Fiscafax)

Bron: NRC Handelsblad
www.klop-partners.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten