dinsdag 9 juni 2009

Einde aan fiscaal paradijs op Bermuda

AMSTERDAM - Nederlandse zwartspaarders op Bermuda krijgen het lastiger nadat staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) gisteren een verdrag sloot over de uitwisseling van fiscale informatie met Bermuda.
De Jager tekende het verdrag gisteren samen met de Bermudaanse minister van Financiën, Paula Cox, in de Nederlandse ambassade te Londen.

De ambassade regelt de Nederlandse belangen op Bermuda omdat het eilandenrijk een overzees gebiedsdeel is dat onder de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk valt.

Voor Bermuda was de ondertekening van het zogenoemde TIEA-verdrag van groot belang omdat Nederland het twaalfde land is waarmee men zon overeenkomst heeft gesloten. De OECD promoveerde gistermiddag prompt het land van de grijze lijst naar de witte lijst. Contracten met 12 landen zijn daarvoor een voorwaarde.

De overeenkomst regelt afspraken over de uitwisseling van informatie rond belastingszaken. Daardoor kan belastingontduiking, fraude, witwassen, maar ook het financieren van terrorisme worden tegengegaan.

De Jager zet zich al langer in voor dergelijke afspraken. Met name door het ineenstorten van het financiële stelsel en de strijd tegen de terreur is dit soort verbintenissen steeds belangrijker geworden. De staatssecretaris was daarom zeer ingenomen met het binnenhalen van Bermuda. Toen ik dat voorstelde, werd voorspeld dat dergelijke contracten nooit van de grond zouden komen of jaren zouden duren.

Eerder al sloot ons land een TIEA met Luxemburg, Guernsey en Jersey. Er wordt nu gesproken met onder meer België, Zwitserland, de Kaaimaneilanden en de Britse Maagdeneilanden.
Bron: www.telegraaf.nl
www.klop-partners.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten